Mergi la conţinutul principal

Novosti

Sinupret

Curenje nosa – kako razlikovati prehladu od alergije

Jesen i zima predstavljaju vrijeme alergija i prehlada, što nameće pitanje kako razlikovati alergiju od prehlade. Postavljanje prave dijagnoze je bitno kako bi se na pravi način pristupilo terapiji, pri čemu nam pomažu različiti pokazatelji te primjena dijagnostičkih testova.

Kasno proljeće i rano ljeto, vrijeme je alergija, dok su u jesen i zimi češće prehlade.  Počevši od curenja nosa i kihanja do glavobolje i osjećaja svrbeža ili peckanja u grlu, simptomi prehlada i alergija mogu se preklapati u značajnoj mjeri te mogu znatno narušiti kvalitetu života. Iako su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti radi li se o prehladi ili alergiji.

Curenje iz nosa ili rinitis je upala sluznice nosne šupljine, koja dovodi do poremećaja funkcije i popraćena je zagušenjima, iscjetcima - rinorejom, napadima kihanja i smanjenjem osjeta mirisa. Najčešći  uzroci su infekcije, uglavnom virusnog podrijetla, obično prehlade, gripe i drugih akutnih respiratornih virusnih infekcija. Rinitis može biti bakterijskog podrijetla, ali mnogo rjeđe. Alergije su također vrlo čest uzrok curenja i začepljenosti nosa.

Proučite i usporedite simptome virusnog (prehlada) i alergijskog rinitisa:

Razlike

Zaključak

Ukoliko su prisutne smetnje i simptomi poput iritantnog svrbeža očiju i nosa, kihanja, curenja bistrog i vodenastog sekreta iz nosa, suhog kašlja ili kašljucanja koji se javljaju noću i pred jutro, kao i sviranja u prsima, a javljaju se uvijek u istom godišnjem periodu, traju dulje od dva tjedna i ne smiruju se, najvjerojatnije se radi o alergiji, tj. alergijskom rinitisu.

Ako curenje iz nosa prati povišena tjelesna temperatura, a sekret postane žuto- zelenkast u hladnoj ili prijelaznoj sezoni godine, najvjerojatnije imate virusni rinitis.

U svakom slučaju, za točniju dijagnozu i ispravno liječenje trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Ako je dijagnoza alergijskog rinitisa isključena, a curenje iz nosa povezano s prehladom, jedan od lijekova koji liječnici često preporučuju za liječenje rinitisa i rinosinusitisa je Sinupret. Ovo je njemački fitopreparat tvrtke Bionorica, koji već više od 80 godina dokazuje svoju učinkovitost u suzbijanju virusne infekcije, ublažava otekline i začepljenje nosa, uklanja viskoznu sluz iz nosne šupljine i sprječava bakterijske komplikacije.

Sinupret – recite NE curenju iz nosa!