Mergi la conţinutul principal

O Sinupret®-u

Sastav

Sinupret® je biljni lijek u čiji sastav ulaze sljedeći biljni ekstrakti:

Korijen srčanika (Gentiana lutea)

Korijen srčanika (Gentiana lutea)

Gentian lutea je trajna zeljasta biljka iz porodice sirištarki, biljka roda (Gentianaceae). U medicini se koriste rizomi i korijen. Gorki spojevi su glavna komponenta žutog srčanika. Kvantitativno  dominira gencyopicrin čiji je udio  2-3% ukupnog gorkog spoja, ali gorčina amarogenera (čiji je udio oko 0,05%) premašuje gorčinu gencyopicrina za 5000 puta, što određuje vrijednost spoja.

Nekad davno, srčanik se koristio za ublažavanje groznice u liječenju kuge. Srčanik je dokazao svoju učinkovitost u modernom liječenju prehlade, posebice akutne i kronične upale sinusa, zbog svojstva smanjivanja viskoznih sekreta.

Cvjetovi proljetnog jaglaca (Primula veris)

Cvjetovi proljetnog jaglaca (Primula veris)

Primula – cvijet proljetnog jaglaca sa čaškom sadrži flavonoide. U kombinaciji s karotenoidima čini cvijeće žutim. Primin je glavni alergen koji je odgovoran za "alergiju na jaglac". Sirovine korištene za proizvodnju Sinupret®-a testiraju se na sadržaj primina. Za proizvodnju lijekova koriste se samo sirovine bez primina. Danas medicina u liječenju bolesti gornjeg i donjeg dišnog trakta, odnosno kod upale sinusa i jake prehlade, kao i kod akutnog i kroničnog bronhitisa, koristi cvijeće i suhe rizome sa svim korijenima. Aktivne tvari dobivene iz cvjetova jaglaca sa čaškom (uključujući kalem) imaju sekretolitički učinak, te protuupalna i antimikrobna svojstva.

Štavelj (Rumex acetosa)

Štavelj (Rumex acetosa)

Listovi štavelja - koriste se u ljekovite svrhe. Zajedno s običnom zeleni (Rumex acetosa L.) koristi se i suho lišće i gornji dijelovi kovrčave zeleni, odnosno konjskog štavelja (Rumex crispus L.). Štavelj sadrži bioflavonoide i derivate hidroksicinaminskih kiselina, poput galične kiseline i derivata ferulinske kiseline, koji imaju protuupalna, antimikrobna i antioksidacijska svojstva. Zelen se koristila u liječenju upalnih bolesti gornjih dišnih puteva i kožnih bolesti još u srednjem vijeku i smatrala se učinkovitim sredstvom protiv skorbuta zbog visokog sadržaja vitamina C. Pored toga, poznat je učinak zeleni na krvožilni sustav: pročišćuje krv i ima antihemoragični učinak. Aktivno se koristi u suvremenoj biljnoj medicini za liječenje upalnih bolesti respiratornog trakta. Visoko djelotvorni spojevi dobivaju se iz sušenog lišća i vrhova stabljike zeleni. Imaju sekretolitički, protuupalni i antibakterijski učinak, te pozitivno djeluju i na imunološku obranu.

Cvjetovi bazge (Sambucus nigra)

Cvjetovi bazge (Sambucus nigra)

Cvjetovi bazge - koriste se u ljekovite svrhe. Najvažnija biološki aktivna tvar u sastavu cvijeća (više od 1%) su bioflavonoidi, uglavnom rutin. Ljekovita svojstva bazge poznata su još od davnih vremena. Cvjetovi bazge koriste se u narodnoj medicini kao dijaprotetik i antikonvulziv. Također, infuzije i oblozi pomažu protiv oteklina i upala. U modernoj biljnoj medicini cvjetovi bazge koriste se za razrjeđivanje sekreta kod prehlada i akutnih upalnih bolesti respiratornog trakta. Koristi se i kao lijek protiv prehlade s groznicom, te virusnim infekcijama poput gripe.  

Sporiš (Verbena officinalis)

Sporiš (Verbena officinalis)

Verbena ili ljekoviti sporiš – je zeljasta biljka iz istoimene porodice verbena (Verbenaceae). Glavne biološki aktivne tvari sporiša uključuju iridoidne glikozide (na primjer, verbenalin), bioflavonoide, derivate hidroksicinaminskih kiselina, gorke spojeve i esencijalno ulje. Stoljećima, sporiš se smatrao jednim od najsvestranijih ljekovitih biljaka. U narodnoj medicini koristio se kao ekspektorans, za liječenje kroničnog bronhitisa, protiv edema, groznice i neurološke boli. U suvremenoj biljnoj medicini, uz ostala svojstva aktivnih sastojaka sporiša, najčešće se koriste antisekretorni i antivirusni. Osim toga, pozitivno djeluje na obrambene sposobnosti tijela.