Mergi la conţinutul principal

Za pacijente

Bolesti paranazalnih sinusa:

Bolesti nosa i paranazalnih sinusa mogu biti uzrokovane različitim razlozima. Među njima su pojedinačna strukturna obilježja ovog organa, traume, zarazne bolesti, neoplazme.

Kongenitalna patologija nosa

Rasprostranjenije nego što se možda čini. Kod mnogih ljudi nosni septum je blago zakrivljen, te je normalna varijanta norme i ne dovodi do bilo koje bolesti. Ali ponekad postoje i ozbiljniji deformiteti koji sprečavaju normalno funkcioniranje nosa. Zakrivljenost nosa, sužavanje nosnih prolaza, fistule i druge nepravilnosti mogu dovesti do kroničnih bolesti nosa. U takvim slučajevima najčešće se ukazuje na operativni zahvat.

Ozljede nosa također nisu rijetkost. Mogu biti zatvorene, otvorene i kombinirane, s pomakom i bez pomaka koštanih fragmenata, s deformacijom i bez deformacije vanjskih dijelova nosa. Čak i ako kosti nisu bile oštećene, ozljeda nosa uvijek dovodi do oticanja, što ponekad završi hematomom nosnog septuma.

Zarazne patologije nosa (virusne, bakterijske, gljivične) 

Ova skupina patologije nosa i paranazalnih sinusa je najčešća. To uključuje rinitis, sinusitis (frontitis, etmoiditis, sfenoiditis), polipozu i mnoga druga stanja.

Sinusitis

Simptomi i liječenje nosnih i paranazalnih sinusa:

Rinits

Popularno poznat kao obična prehlada - to je upala nosne sluznice.

Uzroci razvoja - mnogi rinitisi mogu biti uzrokovani raznim mikrobima i virusima ili alergijskim reakcijama. Ponekad je rinitis - posljedica prisutnosti adenoida. Ako se ne liječi, može postati kroničan i biti će ga mnogo teže liječiti. Glavni simptomi rinitisa su kihanje, suzenje, curenje iz nosa (vodenasto ili sluzavo), začepljenje nosa. Kod kroničnog rinitisa dolazi do smanjenja osjeta mirisa i trajnog edema sluznice nosa. Kod rinitisa, indicirano je ispiranje nosa fiziološkim otopinama  ili vazokonstriktivnim lijekovovima protiv začepljenosti nosa (ali ne više od 3-5 dana) te naravno, Sinupret®.

Sinusitis

Upala paranazalnih sinusa uzrokovana infekcijom ili alergijskom reakcijom. Simptomi ove patologije su začepljenost nosa, glavobolja, vrućica, orbitalni tlak, gubitak mirisa. Ponekad postoji bol zuba na zahvaćenoj strani ili izražen edem lica. Zarazne bolesti, traume, kupanje u prljavoj vodi, zubni problemi i prisutnost polipa u nosnim prolazima mogu dovesti do sinusitisa.

Sinusitis je indikacija za Sinupret®, vazokonstriktorne kapi, lijekove koji jačaju imunološki sustav, kao i antibiotike. Maksilijarni sinusitis, frontalni sinusitis, etmoidni sinusitis i sfenoidni sinusitis, oblici su sinusitisa. Maksilijarni sinusitis je upala sluznice i koštanih zidova maksilijarnog sinusa, a kod frontitisa upala se nalazi u frontalnom sinusu. Za oboje su karakteristični začepljenost nosa, glavobolja, slabost i vrućica. Patološki proces kod etmoidnog sinusitisa razvija se u stanicama etmoidnog labirinta. Kod sfenoidnog sinusitisa opaža se upala sfenoidnog sinusa. Sinusitis je vrlo opasan i zahtijeva hitno liječenje - gnoj u zahvaćenim sinusima može se proširiti na okolno tkivo, pa čak i na mozak, što može imati ozbiljne posljedice.