Mergi la conţinutul principal

Novosti

Kako liječiti sinusitis

Kako liječiti sinusitis

Obična prehlada može biti ili bezopasna ili dovesti do neugodnih komplikacija. Bez odgovarajućeg liječenja, upala se širi do paranazalnih sinusa i razvija se sinusitis, isprva kataralni, a zatim gnojni proces.

Uz činjenicu da se sinusitis može razviti kao neovisna bolest, to može biti i komplikacija akutne respiratorne virusne infekcije.

 Lokalizacijom procesa utvrđuju se sljedeći oblici sinusitisa:

  • Sinusitis – upalni proces u maksilarnom sinusu
  • Frontitis – proces u frontalnim sinusima
  • Etmoiditis – upala sinusa etmoidne kosti
  • Spenoiditis – upala sfenoidnog sinusa

Upalni proces može istovremeno utjecati na nekoliko sinusa.

Da li su antibiotici potrebni za liječenje sinusitisa?

Čak ako imate dobar imunitet, ovu bolest ne možete zanemariti, jer akutni oblik može postati kroničan, što znači da će liječenje sinusitisa trajati duže, a sam oblik bolesti biti će teži.

Često se događa da liječnik propiše antibiotike, ne vodeći računa o prethodnom liječenju i uzimanju takvih lijekova. Budući da bakterije s vremenom postanu otporne na lijekove, liječenje može biti neučinkovito, a ujedno dodatno oslabiti naš imunitet.  Mnogi pacijenti odlučuju se za samoliječenje na osnovu vlastitog prethodnog iskustva ili na temelju savjeta na Internetu ili preporuka prijatelja.

Pravilan pristup liječenju/terapiji

Da biste odredili strategiju složenog liječenja, prvo što trebate učiniti je rendgenski pregled. Ako to nije dovoljno, liječnik može odlučiti o potrebi računalne tomografije.

Također je potrebno provesti analizu gnojne sekrecije kako bi se identificirala vrsta bakterija i utvrdila osjetljivost mikroorganizama na lijekove (antibiogram). Na temelju rezultata biti će propisana odgovarajuća terapija.

Prema studijama, učinkovito liječenje sinusitisa je kombiniranje antibakterijskih lijekova kemijskog podrijetla zajedno s biljnim lijekovima i imunomodulatorima, što pridonosi bržem oporavku.

Linija proizvoda Sinupret® je jedinstveni sastav od 5 biljaka s kompleksnim učinkom za liječenje akutnog i kroničnog rinosinusitisa.

Kod rinosinusitisa, Sinupret® ne samo da uklanja simptome, već i liječi bolest. Ima ublažavajući učinak na sluz i dekongestiju - Sinupret® je jedini lijek koji ima dokazano sekretorno djelovanje na razini nosne sluznice i paranazalnih sinusa.

Obnavlja mukocilijarni klirens, takozvani mehanizam za samočišćenje, koji oslobađa nosnu šupljinu od sluzi, bakterija, virusa i drugih nečistoća iz zraka, ubrzavajući oporavak i sprječavajući razvoj komplikacija. Složeni učinak Sinupret®-a može učinkovito liječiti akutni i kronični rinosinusitis.

Za razrjeđivanje sluzi, dodatno smanjenje oticanja sluznice i mehaničko čišćenje nosne sluznice, preporučuje se liječenje nadopuniti terapijom fiziološkom otopinom.

Ako liječenje lijekovima nije dovoljno učinkovito, razmislite o kirurškoj intervenciji.

Ostanimo zdravi! Ostanimo odgovorni!